Poďme spolu diskutovať – o autizme a technológiách

— Frédérique Hazéová

Počet diagnostikovaných autistov na Slovensku stúpa. Nemusí to však byť kvôli reálnemu nárastu prípadov. Za nárastom je aj lepšia diagnostika. Ešte pred niekoľkými rokmi mnohých autistov považovali len za zvláštnych, či asociálnych. Diagnóza však napreduje, a s ňou sa vyvíja aj prístup k tomuto ochoreniu, aj keď ešte stále nerozumieme prečo vlastne vzniká.

Poďme spolu diskutovať – o autizme a technológiách

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Global Panorama

Množstvo zaznamenaných prípadov autizmu v posledných rokoch narástlo, na čom sa podieľajú nielen demografické faktory, ale aj lepšia a skoršia diagnostika, či zvýšené povedomie rodičov a odborníkov o tomto ochorení.

„Pred siedmimi až desiatimi rokmi tu táto diagnóza nebola,“ hovorí vedúca regionálneho centra autizmu Eva Laurošková v dokumente Pohľad za zrkadlo (2015). Mnohé deti s poruchami autistického spektra boli preto podľa nej vnímané ako nevychovateľné, či drzé.

V momente, keď lekári odhalia skutočný pôvod ich správania, sa môžu podľa Evy Lauroškovej nastaviť iné výchovné prístupy, a situácia sa zlepší.

Nie je autizmus ako autizmus

Podľa posledných údajov žije v Európe s autizmom každý stý človek, aj keď sa jednotlivé výsledky číselne rozchádzajú. Poruchy autistického spektra (PAS) sú pritom poruchami mentálneho vývoja, ktoré majú rôzne príznaky a dôsledky.

Medzinárodná zdravotnícka organizácia rozlišuje viaceré poruchy tohto typu, od detského autizmu, cez atypický autizmus, Aspergerov syndróm, či Rettov syndróm, a ďalšie. Každý z nich môže mať iné prejavy, pričom u autistov rozlišujeme aj rôzne úrovne funkčnosti.

Od nízkofunkčného autizmu, kde je možnosť socializácie len veľmi obmedzená, cez stredne funkčných autistov, až po vysoko funkčných, kde patria aj autisti s nadpriemernými kognitívnymi schopnosťami, ktoré na nás môžu pôsobiť až neuveriteľne.

Takým je napríklad umelec Stephen Wiltshire, ktorý verejnosť pred niekoľkými rokmi zaskočil svojou fenomenálnou fotografickou pamäťou.

Najlepšia kamoška Siri

Jedným z hlavných prejavov autizmu je znížená schopnosť komunikácie s inými ľuďmi a s okolitým svetom. Prejavovať sa to môže oneskoreným a sťaženým vývinom reči, problémom udržať očný kontakt, či ťažkosťami s pochopením neverbálnej komunikácie.

Príznakov je oveľa viac a každý človek s autizmom vníma svet ináč, no pre mnohých autistov môžu byť veľkou pomocou moderné technológie. Niektorí autisti uvažujú namiesto slov v obrazoch. Počítače tak môžu vďaka svojej grafike dlhšie udržať ich pozornosť, alebo sa autistom môže vďaka obrázkom ľahšie podariť pochopiť niektoré slová, či významy.

Iní zase s technológiami komunikujú o niečo radšej a najmä ľahšie ako s ľuďmi. To je aj prípad dnes už pätnásťročného chlapca, ktorého najlepšou priateľkou sa stala známa virtuálna asistentka – Siri. 

siri flickr karlis dambrans
Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Kārlis Dambrāns

Pre Gusa sa Siri stala ideálnou spoločníčkou. „Nikdy k nemu nebude nepríjemná, nikdy si z neho nebude robiť žarty a vždy mu poskytne množstvo informácií,“ vysvetlila Gusovu priazeň k Siri pre ABC News jeho matka, Judith Newman.

Tak, ako je množstvo foriem a prejavov autistických porúch, existuje aj množstvo technológií, ktoré môžu byť nejakým spôsobom nápomocné: či už pre jednoduchšiu socializáciu samotných autistov, alebo pre spoločnosť ako takú. Aby lepšie porozumela ich svetu, alebo aby sa aspoň zvýšilo povedomie o tomto ochorení. 

Poďme spolu diskutovať

O niektorých technológiách, ktoré sa snažia pomôcť ľuďom žijúcim s autizmom budeme diskutovať aj počas dnešnej diskusie Science x Sparks Espresso: Technológie pre pochopenie autizmu.

Diskusiu organizujeme v rámci slovenskej výstavy projektu Sparks, ktorú môžete do 13. marca vidieť v priestoroch Univerzitného vedeckého parku UK v Mlynskej doline v Bratislave.

Jednotlivé inštalácie výstavy približujú príbehy obyčajných ľudí, ktorí vďaka technologickému pokroku a vlastnému zanieteniu vytvorili rôzne inovácie a združili skupiny ľudí, aby vyriešili problém, ktorému čelia.

Výstava tematicky pokrýva oblasť zdravia, biológie a životného prostredia. Práve o týchto témach s vami chceme počas nasledujúcich šiestich týždňov diskutovať na kompaktných „vedeckých espresách“, ktoré vám nezaberú viac ako 60 minút.

Každý utorok vás až do 17. marca radi uvítame v bratislavskom Nu Spirit Clube o 18.00.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia