Nový výskum pomôže lepšie rozoznávať ľudí s rizikom rakoviny

Medzinárodný projekt odhalil veľké množstvo genetických zmien, ktoré vedú k rakovine prsníka, prostaty a vaječníkov. Vďaka nim by lekári mohli vedieť presnejšie určiť riziko ochorenia.

Nový výskum pomôže lepšie rozoznávať ľudí s rizikom rakoviny

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com

Vedci sú však zatiaľ so závermi opatrní. Výkonný riaditeľ pre výskum rakoviny v Británii Harpal Kumar vyhlásil, že sa len podarilo zložiť ďalšiu časť skladačky.

Do veľkého medzinárodného projektu sa zapojilo 100 inštitúcií a až okolo 200 000 osôb. Vedcom sa podarilo identifikovať 74 genetických zmien, ktoré zvyšujú riziko rakoviny prsníka, prostaty a vaječníkov.

Prínos to môže mať predovšetkým pre prevenciu. V budúcnosti by lekári mohli pomocou genetických testov presnejšie určovať riziko ochorenia a na základe toho predpisovať preventívne vyšetrenia.

Už dnes vedci poznajú určité genetické zmeny, spojené so týmito troma typmi rakoviny. Nový výskum počet rizikových zmien zdvojnásobil.

V diagnostike to znamená, že ak sa napríklad u muža zistí genetickými testami vysoké riziko rakoviny prostaty, môže sa lekár rozhodnúť doplniť rutinný antigenový test biopsiou.

Doug Easton z Cambridgeskej univerzity tvrdí, že objav umožní vyvinúť nové screeningové metódy. „Myslím si, že do piatich až desiatich rokov sa budú bežne používať,“ povedal jeho univerzitný kolega Paul Pharoah.

Rakovina prsníku je najčastejším rakovinovým ochorením u žien - ročne celosvetovo pribudne milión prípadov. Rakovina prostaty je zase po rakovine pľúc, druhé najčastejšie rakovinové ochorenie u mužov. Každý rok pribudne 900 000 prípadov. Napokon rakovina vaječníkov je u žien vo výskyte ochorenia na štvrtom mieste s 225 000 nových prípadov ročne.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia