Katedra mechanickej technológie dreva DF TUZVO
Drevárska fakulta Sektor vysokých škôl

Katedra mechanickej technológie dreva DF TUZVO

Orientácia katedry v pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti je zameraná hlavne na piliarske technológie, technológie sušenia a hydrotermickej úpravy dreva, technológie ochrany dreva a technológie výroby drevných kompozitných materiálov.

Vo vedeckovýskumnej činnosti vychádza katedra zo svojho profilu. V oblasti technológií piliarskeho spracovania dreva je pozornosť je venovaná kvantitatívno-kvalitatívnym vzťahom medzi surovinou a výrobkom, ako aj využitiu malorozmerového sortimentu v nových výrobkoch v piliarskej technológii. Výskum v oblasti sušenia a hydrotermickej úpravy dreva je zameraný predovšetkým na optimalizáciu procesov sušenia dreva a modernizáciu riadenia procesu sušenia s cieľom zlepšenia kvality vysúšaného materiálu, ako aj na sledovanie energeticko-ekonomickej náročnosti tejto technológie. V oblasti ochrany dreva je výskum zameraný na problematiku bio- a termodegradácie dreva, na technológiu ochrany dreva a aplikáciu lokálnych, ekologicko-ekonomických ošetrení dreva v jeho využití, ako aj na ochranu historického dreva. V oblasti kompozitných drevných materiálov katedra venuje pozornosť tvorbe nových druhov drevných kompozitov, výrobným technológiám z pohľadu požadovaných vlastností drevných kompozitov.

Súčasťou výskumu je aj riešenie vedeckých projektov ako Zušľachťovanie dreva a drevných kompozitov prostredníctvom chemických látok a energetických polí.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia