Oddelenie mikroštruktúrneho inžinierstva ocelí
Ústav materiálového výskumu SAV Štátny sektor

Oddelenie mikroštruktúrneho inžinierstva ocelí

Vedecké oddelenie sa zameriava na teóriu štruktúrotvorných procesov v oceliach pri termických a termicko-deformačných expozíciách.

Skúma zákonitosti pohybu hraníc zŕn, tepelne a deformačne aktivovaný rast a celkovú kinetiku rastu zŕn, vrátane interakcie so sekundárnou fázou a prímesnými prvkami. Získava nové poznatky v oblasti reštauračných procesov, zameriava sa na dynamické a statické zotavenie a rekryštalizáciu pri deformácii za tepla a po deformácii za studena. Skúma mechanizmy selektívneho rastu zŕn a tvorbu kryštalografických textúr. Uskutočňuje plastometrickú simuláciu termicko-deformačných procesov a interpretuje napäťovo-deformačné pomery v kontexte subštruktúrnych zmien.Navrhuje principiálne nové technologické postupy prípravy mikroštruktúrne a textúrne multivrstvených ocelí. Orientuje sa na všetky základné typy nízkouhlíkových ocelí (konštrukčné, hlbokoťažné, elektrotechnické, multifunkčné).

V prípade záujmu o spoluprácu, kontaktujte Kanceláriu pre transfer technológií, poznatkov a ochranu duševného vlastníctva Slovenskej akadémie vied.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia