Oddelenie difúznych a transformačných procesov v kovových systémoch
Ústav materiálového výskumu SAV Štátny sektor

Oddelenie difúznych a transformačných procesov v kovových systémoch

Činnosť oddelenia je zameraná na štúdium difúznych a transformačných procesov prebiehajúcich na vnútorných povrchoch a hraniciach, ako aj v matrici.

Fenomenologicky sa orientuje hlavne na segregačné procesy, ktoré majú vplyv na zmenu vlastností materiálov po termálnej expozícii (tepelné spracovanie, vysokoteplotná exploatácia pri vysokých tlakoch - creep, zváranie atď.) Následne sú študované mechanizmy degradácie materiálov, ako napr. termálne krehnutie, creepové poškodenie a porušovanie zvarových spojov. Z materiálového hľadiska boli za posledné roky skúmané predovšetkým nízko a stredne legované Cr-Mo ocele a ich zvarové spoje pre energetický priemysel.

Témy výskumu sú momentálne riešené v rámci projektov Degradácie a porušovanie heterogénnych zvarových spojov P92/316H s prídavným materiálom na báze Ni, Termodynamický opis systémov B-C a Fe-B-C či Modelovanie ternárneho systému Fe-B-C a termálne krehnutie - príspevok k štúdiu Cr-Mo ocelí.

V prípade záujmu o spoluprácu, kontaktujte Kanceláriu pre transfer technológií, poznatkov a ochranu duševného vlastníctva Slovenskej akadémie vied.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia