Európska brána do vesmíru je na juhoamerickom kontinente

Jozef Kozár

Premýšľali ste niekedy nad tým, kde má Európska vesmírna agentúra svoj kozmodróm? Pozrime sa bližšie na miesto, ktoré je európskou bránou do vesmíru, čím umožňuje Európe samostatne pôsobiť v kozmickom biznise a v kozmonautike ako vede. Zároveň jej garantuje jedno z najdôležitejších postavení vo svete lietania do vesmíru – či už na nízke i vzdialenejšie orbity Zeme, alebo aj na iné, napríklad medziplanetárne misie kozmických sond.

Európska brána do vesmíru je na juhoamerickom kontinente

Stredisko ESA v Kourou. Zdroj fotografie: ESA

O autorovi článku:

kozar jozef

Jozef Kozár sa špecializuje na kozmické sondy a na iné systémy pre technologický výskum planét, predovšetkým Marsu. V súčasnosti pracuje na teoretickom koncepte satelitného navigačného systému pre Mars a na výskume súvisiacich prírodných podmienok planéty Mars.

Európsky kozmodróm je situovaný na severovýchode juhoamerického kontinentu, vo Francúzskej Guyane – zámorskom teritóriu Francúzska. V roku 1964 si vybrala Francúzska vláda Kourou pre svoju základňu, z ktorej bude vypúšťať na orbitu svoje satelity. V tej dobe bolo v hre ešte ďalších 14 miest na Zemi. Korou bolo nakoniec v tomto výbere víťazom pre svoje nesporné výhody vo viacerých smeroch.

V roku 1975, krátko po vzniku Európskej vesmírnej agentúry (ESA), prišla Francúzska vláda s ponukou zdieľania svojich kapacít v Kourou. Takouto cestou ponúkla tieto priestory do plnohodnotného užívania novovzniknutej Európskej vesmírnej agentúre – ESA.

ESA na oplátku ponúkla zdokonalenie a modernizáciu všetkých systémov tohto kozmodrómu a rovnako začala s prípravou a s budovaním nových štartovacích zariadení pre rakety Ariane, ktoré boli vtedy ešte len vo vývoji. Kozmodróm vo Francúzskej Guiane – CSG (Centre Spatial Guyanais) – sa stal európskou bránou do vesmíru.

Európska vesmírna agentúra odvtedy financuje celkovo dve tretiny ročného rozpočtu kozmodrómu a rovnako zastrešuje investície potrebné na udržiavanie a rozvoj top služieb tohto strediska. ESA rovnako financuje aj nové zariadenia a ich vývoj, ako napríklad komplexy a zariadenia pre produkciu a vývoj nových nosičov ako Vega, alebo výstavbu a spustenie rôznych nových kapacít pre budúce projekty.

Ideálne miesto pre štarty rakiet
Kourou leží na rovnobežke 5°3′, len niečo cez 500 km od rovníka. Táto blízkosť ho robí ideálnym miestom pre vypúšťanie na geostacionárnu transferovú orbitu, nakoľko je potrebných len veľmi málo korekcií, aby sa vypúšťaný satelit dostal na potrebnú trajektóriu ihneď po štarte.

Nosiče majú pri štartoch tiež výhodu síl vytváraných pohybom Zeme, respektíve jej rotáciou okolo vlastnej osi. Tieto sily pomáhajú zvýšiť rýchlosť každej štartujúcej rakety zrýchlením až 460 m za sekundu. Ide o dôležité faktory, ktoré napomáhajú šetreniu palivom, a teda aj financiami, a predlžujú aktívny život satelitov.

Vďaka svojej geografickej polohe umožňuje európsky kozmodróm štarty pod uhlom 102°, kvôli čomu je ideálnym miestom pre širokú škálu misií (ako východných, tak aj severných). V skutočnosti je jeho poloha až taká výhodná, že je z neho možné uskutočniť akékoľvek vesmírne misie.

Rovnako je však dôležitý aj iný faktor, ktorým je bezpečnosť. Francúzska Guiana je riedko obývanou oblasťou s veľmi nízkou populáciou – až 90% tejto krajiny tvoria tropické dažďové pralesy. Oblasť je tiež mimo ohrozenia cyklónov a zemetrasení.

Vysoká úroveň efektívnosti, bezpečnosti a spoľahlivosti kozmodrómu ESA je dobre známa. Preto jeho služby využívajú nielen európski klienti na štarty svojich satelitov, ale aj klienti z krajín ako sú USA, Japonsko, Kanada, India a Brazília.

Do dnešných dní už ESA investovala do rozvoja a výstavby pozemných kapacít kozmodrómu cez 1,6 miliardy EUR. ESA tu vlastní špeciálnu infraštruktúru vybudovanú pre štarty rakiet Ariane, budovy na prípravu rakiet a satelitov, riadiace strediská štartov a kontroly misií, ako aj továreň na výrobu raketového paliva.

Potenciál aj pre Slovensko?
Aj napriek skutočnosti, že slovenská veda veľmi aktívne participuje na kozmickom výskume a na vývoji kozmických technológii vo viacerých smeroch, naša krajina ako jedna z posledných ešte stále nie je členom Európskej vesmírnej agentúry.

esa clenske staty
Členské krajiny ESA. Áno, tie dve najsvetlejšie v strede stále chýbajú. Maďarsko však už v súčasnosti začalo svoj prístupový process, v ktorom sú už aj pobaltské krajiny a Bulharsko. Slovensko sa zatiaľ úspešne tvári “že nič”. Zdroj infografiky: ESA.

Náš priamy prístup k centrám ESA, akým je aj kozmodróm v Kourou, nie je preto jednoduchý. Z týchto dôvodov vystupuje Slovensko buď ako nepriamy partner v rôznych projektoch, alebo len ako zákazník.

Na mieste je tu však otázka, ktorú si položil už takmer každý – na čo nám to ako malej krajine vôbec je? Odpoveď na túto otázku je súčasne jednoduchá, ale aj zložitá. O výhodách výskumu a vývoja technológií pre vesmír by sa dalo rozprávať dlho. Asi najjednoduchšou a neklamnou odpoveďou je však samotný výskum vesmíru a poznávanie.

Pre tento účel je potrebné vyvíjať rôzne technológie použiteľné v kozme a pri vývoji týchto technológií dostanú prácu naše univerzity, školy, výskumné centrá, firmy a široké spektrum pridružených služieb. Zároveň je spoločným výsledkom takejto práce technológia, ktorou vieme skúmať objekty vo vesmíre.

Tu sa dostávame k najdôležitejšej podstate, ktorou sú samotné technológie. Drvivá väčšina technológií, ktoré používame každý deň v našom bežnom živote, bola vyvinutá práve takýmto spôsobom. Cez vesmír.

Stačí spomenúť obyčajný mobilný telefón, teflón, suchý zips, GPS a mnoho ďalších vecí, ale aj komplikovanejšie prístroje ako medicínske technologické zariadenia – napríklad tomograf na detekciu nádorových ochorení a mnoho ďalších.

A keďže nie sme v ESA, veľa z týchto aj pre nás využiteľných kapacít je nám stále ťažko dostupných. Zostáva nám len veriť, že niektorá zo slovenských vlád sa konečne začne zaoberať aj touto problematikou. Veď pri pohľade na mapu Európskej únie chýbame v tomto prestížnom klube už len my.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia