Dunaj bol dôležitou obchodnou cestou už v praveku

Rieka Dunaj bola už v praveku dôležitou obchodnou cestou a jednou z najstarších vodných ciest na svete. Tvrdia to rakúski archeológovia, podľa ktorých to vyplýva z výskumu kamenných artefaktov v oblasti Mühlviertel na severe Rakúska. Archeológovia tam našli okrem iného aj doklady kultúry datované do tretieho tisícročia pred naším letopočtom.

Dunaj bol dôležitou obchodnou cestou už v praveku

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Mel

Ide predovšetkým o nástroje z pazúrika a nespracovanú kamennú surovinu. Pazúrik bol vtedy pravdepodobne niečo ako „exportný hit“. Podľa archeológa Alexandera Binsteinera bol „oceľou doby kamennej“ a vyrábalo sa z neho všetko, čo slúžilo na rezanie alebo prepichovanie.

Scenár takéhoto pravekého „obchodu“ nie je známy – obchodníci buď mohli tovar doviezť priamo k zákazníkom, alebo sa mohli zísť napríklad na polceste na akomsi „trhu“. Prípadne skupiny z Rakúska podnikali cesty za surovinou do oblasti Nemecka. K riečnej doprave sa zrejme používali člny vydlabané z jedného kusu dreva.

Vydanie štúdie k tejto problematike sa podľa Binsteinera plánuje na nadchádzajúci rok. V Bavorsku boli v praveku tri veľké oblasti – Arnhofen, Baiersdorf a Flintsbach – odkiaľ sa stovky rokov „vyvážali“ pazúriky do Horného Rakúska. Táto bavorská kultúra sa podľa agentúry APA vyznačovala chovom zvierat, pričom jej nositeľov jednoznačne identifikuje ich keramika, ktorú zdobili typické vzory a ornamenty.

Vďaka analýze nájdených artefaktov sa dajú sledovať cesty od ťažby suroviny, až po dodanie konečnému užívateľovi.
Experti chcú nájdené artefakty a výrobný odpad z kamennej industrie podrobiť ešte dôkladnejšiemu porovnaniu, a doložiť tak pravidelné obchodné kontakty medzi sledovanými oblasťami.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia