
Katedra hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov FBaP SPU
Vedecká činnosť katedry sa zameriava na:
- Hodnotenie kvality jatočného tela ošípaných a iných monogastrických zvierat.
- Hodnotenie kvality mäsa a mäsových výrobkov úžitkových typov ošípaných a hydiny.
- Overenie účinku kŕmnych aditív na mäsovú úžitkovosť a technologickú kvalitu mäsa kurčiat rôznych hybridných kombinácií.
- Sledovania vplyvu prídavku rastlinných extraktov a včelích produktov na kvalitu hydinového mäsa a mäsových výrobkov.
- Štúdium kvality biomäsa a stanovenie štandardov pre biomäso.
- Sledovanie fyzikálnochemických, mikrobiologických a technologických znakov kvality mlieka v závislosti od podmienok v chove.
- Hodnotenie výskytu vybraných druhov mikroorganizmov v surovom kravskom mlieku, ich enzymatickej činnosti a vplyvu na vybrané zložky mlieka a mliečnych výrobkov.
- Zdroje kontaminácie mlieka a mliečnych výrobkov enterokokmi s antibiotickou rezistenciou.
- Vývoj a modelovanie procesov zrenia syrov z bovinných mliek, hodnotenie mikrobiologických, biochemických procesov zrenia syrov a ich znakov kvality.