Oddelenie nanoštruktúrnych materiálov
Ústav materiálového výskumu SAV Štátny sektor

Oddelenie nanoštruktúrnych materiálov

Aktivity sú zamerané na výskum nanokryštalických objemových materiálov s kovovou matricou, ktoré sú určené pre vysokoteplotné aplikácie.

Štúdium je orientované na ich prípravu mechano-chemickou metódou a na objasnenie vzťahov medzi spracovaním, mikroštruktúrou a mechanickými vlastnosťami. Základný výskum je orientovaný na modelovanie mikroštruktúry a analýzu fyzikálnych a mechanických vlastností kovových kompozitov. Vytváranie komplexných mikroštruktúrnych modelov je overované na reálnych materiáloch. Hodnotí sa creep v závislosti od vonkajších faktorov a mikroštruktúrnych parametrov, analyzuje sa úloha medzifázových rozhraní, počítajú sa napätia a lomové modely platné pre kovové kompozity pri pôsobení zvýšených teplôt. Výskum je orientovaný aj na vývoj nanomateriálov pripravených metódou SPD (severe plastic deformation). Fyzikálne a mechanické vlastnosti vybraných kovových materiálov, ako aj analýza nanoštruktúrnych parametrov je realizovaná s cieľom stanoviť mechanizmy procesu.

V prípade záujmu o spoluprácu, kontaktujte Kanceláriu pre transfer technológií, poznatkov a ochranu duševného vlastníctva Slovenskej akadémie vied.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia