Oddelenie histochémie a elektrónovej mikroskopie
Ústav pre výskum srdca SAV Štátny sektor

Oddelenie histochémie a elektrónovej mikroskopie

Hlavnými oblasťami výskumu oddelenia sú 1) štúdium vzťahu štruktúry a funkcie srdca a ciev pri fyziologických a patofyziologických podmienkach a situáciách podobných v klinike, 2) štúdium molekulárnych a subcelulárnych mechanizmov v patogenéze arytmií srdca, prevencia poškodenia kardiovaskulárneho systému, 3) štúdium medzibunkových komunikačných spojení „gap junctions“, ktoré koordinujú šírenie elektrických a metabolických signálov medzi susednými bunkami v myokarde, 4) štúdium komunikačných spojení v stene ciev pri remodelačných procesoch a ateroskleróze, 5) štúdium ochrany srdcového svalu a ciev voči poškodeniu prostredníctvom modulácie komunikačných „gap junction“ kanálov, 6) štúdium ochrany srdca a ciev pred ionizujúcom žiarení.

Oddelenie rieši viacero národných i medzinárodných projektov ako napr. Investigation of factors determining malignant arrhythmias and their prevention by omega-3 fatty acids in cardiomyopathic rats.

V prípade záujmu o spoluprácu, kontaktujte Kanceláriu pre transfer technológií, poznatkov a ochranu duševného vlastníctva Slovenskej akadémie vied.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia